Όχι άλλα λόγια, πράξεις

Βρισκόμαστε σε μια πολύ καθοριστική περίοδο τόσο για τη χώρα όσο και για τον κάθε έναν από εμάς. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Έχει έρθει η ώρα να υπερβούμε την κοινοτοπία των λέξεων. Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε στην εποχή των πράξεων. Στην Ελλάδα της κρίσης έχουν ειπωθεί όλα αλλά έχουν γίνει ελάχιστα. Όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων ασχοληθήκαμε κυρίως και πετύχαμε πράγματα που αφορούσαν κυρίως τη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία όμως είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος, λόγω και των λαθών των εταίρων μας. Από το 2010 η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά ένα τρίτο. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό και η ανεργία παραμένει στα επίπεδα του 20%. Με κάτω από 10.000 ευρώ ζουν 3 στα 10 νοικοκυριά και στα μισά νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημα δεν φτάνει για να βγάλουν το μήνα.

Οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν την πρώτη διετία, από την ανοικτή διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τη Διαύγεια μέχρι την ενιαία αρχή πληρωμών και την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Θεωρητικά βέβαια πραγματοποιήσαμε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις, οι περισσότερες όμως από αυτές ήταν απλά περικοπές ή άλλαζαν τα πράγματα μόνο στα χαρτιά και στα λόγια. Και έτσι ενώ μπήκαμε πρώτοι στην κρίση λόγω της καταστροφικής πενταετίας από το 2004 ως το 2009 παλεύουμε τελευταίοι και αγχωμένοι να βγούμε λόγω της τραγικής λαϊκίστικης τετραετίας από το 2015 μέχρι το 2019. Από το αντιμνημόνιο και τους αγανακτισμένους του 2010 περάσαμε στις αυταπάτες και τις ψεύτικες υποσχέσεις του. Όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν λάβροι εναντίον της λιτότητας αλλά αποσιώπησαν σκόπιμα τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης.. Συνέβαλαν και οι δύο στην έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης επί ενός εθνικού σχεδίου με αποτέλεσμα η χώρα να παραμείνει σε ύφεση για περίπου μια δεκαετία.

Η πολιτική όμως δεν είναι περικοπές, ψεύτικα λόγια και εύκολος λαϊκισμός. Η πολιτική είναι τα έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών. Που εστιάζουν στα μεγάλα αλλά και στα καθημερινά προβλήματα και βρίσκουν ρεαλιστικές λύσεις. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να σταματήσει να θεωρεί τα λόγια ως το βασικό του καθήκον. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ πράξεις. Πρέπει να σταματήσουμε να περιγράφουμε απλά τα προβλήματα και να προτείνουμε τι θα κάνουμε για να τα λύσουμε. Πρέπει να περάσουμε στο πως και με ποιους θα περάσουμε από τη θεωρία στις πράξεις. Πράξεις που θα διαφυλάξουν και θα ενισχύσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Πράξεις που θα μας βγάλουν επιτέλους από την κρίση και θα δώσουν ελπίδα και ευκαιρίες σε όλους. Με χάραξη σαφούς στρατηγικής και ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, που θα υλοποιηθεί από πολιτικούς που να ξέρουν τη δουλειά και όχι μαθητευόμενους μάγους. Από αυτούς που φέρνουν σε πέρας και δεν θα φοβούνται να αναλάβουν τις δύσκολες αποστολές. Μία σύγχρονη δημόσια διοίκηση, περιορισμό της γραφειοκρατίας, φορολογική μεταρρύθμιση και αποκατάσταση της υγείας των τραπεζών.

Ενός σχεδίου που θα βάζει ξανά στο παιχνίδι αυτούς που είναι αποκλεισμένοι, που θα δίνει όραμα και ευκαιρίες σε όλους στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη συμμετοχή. Να διασφαλίσουμε ότι το κράτος θα εργάζεται για όλους. Να δώσουμε χώρο και να κάνουμε το έδαφος γόνιμο για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό από όλους μας, να ενώσουμε μια διχασμένη χώρα.