Για μια δίκαιη κοινωνία, για μια βιώσιμη οικονομία

July 16, 2019 admin 0 Comments

Με τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2009. Ήταν τότε που η κυβέρνηση Καραμανλή παρέδωσε, κατα γενική ομολογία πλέον όλων των ψύχραιμων και αντικειμενικών παρατηρητών εντός και εκτός Ελλάδας, στην κυβέρνηση Παπανδρέου μια χρεοκοπημένη χώρα με ένα θηριώδες έλλειμμα. Το σημερινό πολιτικό τοπίο, η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και η διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αποτέλεσμα μιας σιωπηρής σύμπραξης, ενός αμοιβαίου “δούναι και λαβείν”. Η Νέα Δημοκρατία πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ασυλία για την ευθύνη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ως αντάλλαγμα την στήριξη της «καραμανλικής» συνιστώσας στην κυβέρνηση του προκειμένου να επιβιώσει σε κρίσιμες στιγμές αλλά και να αλώσει το βαθύ κράτος τα τελευταία 4,5 χρόνια. Παράλληλα και οι δύο, φανερά και ενορχηστρωμένα, έριχναν όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δελεάσουν και να προσελκύσουν ψηφοφόρους και στελέχη.

Στο Κίνημα Αλλαγής, το γνήσιο εκφραστή της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας, είμαστε απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές που συντηρούν τις ανισότητες και αδιαφορούν για τα δικαιώματα, τις μετακινήσεις πληθυσμών, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μπροστά στο πρόσκαιρο οικονομικό κέρδος. Απέναντι όμως και στις λαϊκίστικες πολιτικές που καλλιεργούν το διχασμό και θυσιάζουν την ευημερία των πολιτών και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο βωμό του τυχοδιωκτισμού.

Οι πρόσφατες νίκες των σοσιαλιστών στην Ισπανία και τη Φινλανδία μας δείχνουν το δρόμο. Αποτελούν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για την προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη. Δείχνουν ξεκάθαρα ότι όταν ακολουθείς πιστά και με πάθος τις αρχές σου θα έρθει και η ανταμοιβή, οι πολίτες θα σε ακούσουν. Εμείς προτείνουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην κοινωνική συνοχή, την πραγματική και ουσιαστική ισότητα των φύλων, στη δίκαιη κατανομή των κερδών και των ευκαιριών από την 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και στην έγκαιρη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εκεί που οι δεξιοί και αριστεροί λαϊκιστές προσπαθούν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους τα προοδευτικά κινήματα δείχνουν ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμη και οι πιο δύσκολες προκλήσεις. Ότι μπορούμε να προσφέρουμε ευημερία, που να μοιράζεται δίκαια και χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Για να δώσουμε στους πολίτες την ελπίδα ότι η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να κάνουν την κοινωνία πιο δίκαιη και την οικονομία πιο βιώσιμη.